Blanke scoop

 

 

Hvordan få blanke scoop? Eller luftinntak som noen foretrekker å kalle det. Høsten og vinteren er tiden for å piffe opp Vmax-stoltheten!

 

Scoopene er laget av aluminium. Aluminium ruster ikke, men det oksiderer med luft slik at det ofte blir ei grå overflate. Det er en fin høst- og vinter syssel å gjøre scoopene blanke og fine til neste sesong. Du trenger en god porsjon tålmodighet, tid og noen hjelpemidler. Du trenger våtslipepapir, stålull med såpe, Autosol, poleringspapir og flytende poleringsmiddel. Av flytende polering foretrekker jeg Nevrdull * og Autoglym, men mange andre typer og varianter kan selvsagt brukes f. eks Turtle Wax, Sonax, Chrome Polish etc.

Du starter med å pusse scoopet med våtslipepapir. Start med et 1200 eller 1500 papir. Avslutt med et 2000 papir. Så fint våtslip må du kanskje skaffe på et lakkeringsverksted. Men jeg har selv kjøpt 2000 papir hos Mekonomen. Begynn å pusse scoopet på langs. Når scoopet blir blankere, puss på tvers av scoopet. Slik holder du på fra 1200 til 2000 papir. Nå settes tålmodigheten din på prøve! Det dreier seg om å pusse, pusse og atter pusse. Når du kan speile deg i scoopet og overflaten ser jevn og fin ut, kan du begynne med stålull. Samme gjelder her,,, pusse,, pusse,,. Nå bør scoopet begynne å bli svært bra. Da bruker du med Autosol. Samme oppskrift igjen med å pusse og gni. Ved ønsket resultat ogglans, polerer du med flytende polering. Det er viktig for å få ei beskyttende hinne på scoopet. Ellers blir scoopet lett skjoldet og flekkete.

Du vil sikkert erfare at det er vanskelig å få scoopet helt blankt. Det blir som regel igjen noen skygger som ser ut som skyer på himmelen. Dette får du aldri helt vekk dessverre, men disse skyggene vil vanligvis ikke synes når du monterer scoopet. I hvert fall må du bare leve med det. Årsaken ligger i støpinga av aluminiumen. Likevel bør du nå ha et skikkelig blankt og fint alu-look scoop.

Dersom du er tilhenger av et helt speilblankt scoop, må du chrome det. Vi kommer tilbake med tips om chroming. Personlig synes jeg pusset aluminium er penest. Smak og behag, ikke sant. Men har man mye chrome-detaljer fra før på sykkelen, vil kanskje chrome scoop gi en bedre helhet.

*Nevrdull er et poleringsmiddel som er dynket inn i polergarn (twist). Man river av en passe dott med polergarn fra boksen og polerer over. Etterpoleres med polerpapir. Nevrdull føres av enkelte rekvisita og mc butikker. Den er utrolig fin å bruke på felgene da overflata blir som ei glatt plasthinne som beskytter metallet. Skitt og møkk fester heller ikke så lett etterpå så det blir enklere renhold. Midlet kan brukes på alle blanke overflater.

Tor Arne

 

Puss først på langs.

Deretter pusses scoopene på tvers- og avslutt på langs igjen.