Barn på motorsykkel


Kilde NMCU:

Det er i de fleste tilfeller mer krevende å ha et barn som passasjer på motorsykkel enn et voksent menneske. Derfor er det foreldre eller andre foresatte som helt suverent må bestemme hvorvidt man skal ta med barn på motorsykkeltur. NMCU skal ikke blande seg inn i disse avgjørelsene og vi vil derfor verken anbefale eller fraråde noen å ha med seg barn som passasjer. Vi kjenner heller ikke til noe forskning på området, så derfor bygger våre råd og tips kun på motorsyklistenes egne erfaringer.

Vegtrafikkloven tillater barn på motorsykkel, men kun på passasjersetet på en solosykkel eller i en sidevogn. Loven sier også at barn på lik linje med voksne må ha godkjent hjelm. Det betyr ikke hockeyhjelm eller slalåmhjelm, men en vanlig motorsykkelhjelm som skal passe til barnets hode. Hjelmpåbudet gjelder også for barn i sidevogn. Dessuten bør barnet ha minst like bra kjøreutstyr som det du selv bruker. Det er mulig å få kjøpt fullverdig kjøreutstyr i barnestørrelser hos de fleste store forhandlere. Barn vokser imidlertid raskt og mange velger derfor å kjøpe brukt kjøreutstyr.

Skal man ha med seg på barn på lengre motorsykkelturer er sidevogn et veldig godt alternativ, særlig om man vil ha med seg mindre barn. I sidevogna kan barnet spennes fast i et barnesete og utstyres med kjeks, saft, DVD spiller og tegneserier, noe som gjør turen veldig mye mer interessant for barna. Og ikke mindre slitsom for deg som fører.

På en solosykkel bør barnet nå ned til fotpinnene. Hvis beina ikke er lange nok vil det som regel alltid være mulig å flytte fotpinnene ved hjelp av en brakett. Det er et problem at barn på motorsykkeltur har lett for å sovne. Noen velger derfor en løsning der de spenner barnet fast i føreren med en spesiallaget sele man kan få kjøpt i mange motorsykkelforretninger. Bakdelen med en slik løsning er at ungen kan bli den voksnes "airbag" ved en velt. Mange velger derfor i stedet å kjøre med et magebelte med håndtak som barnet kan holde seg fast i. Flere og flere bruker også et spesiallaget barnesete som spennes fast til motorsykkelsetet. Det vil også være til stor hjelp om sykkelen er utstyrt med toppkoffert slik at barnet har noe å lene seg mot bakover.

Intercom er et godt hjelpemiddel for hele tiden å ha kontakt med barnet og sjekke at den lille har det bra. Men uansett transportløsning er erfaringene at en motorsykkeltur med barn alltid må legges opp og gjennomføres på barnets premisser. Det betyr blant annet at dagsetappene ikke må være for lange og at det må tas hyppige pauser der det legges inn hyggelige aktiviteter som is spising og lek.